štvrtok 10. mája 2012

Dukátové buchtičky

Netreba ich predstavovať, je to jedlo detstva a spomienka na školu v prírode. Keď nám uvarili dukátové buchtičky, väčšina sa ponáhľala na duplu 😊 a tí, ktorým sa už ďalšia porcia neušla boli veru sklamaní...




Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 100 g tuku Hera, Helia, Palmarín, 100 g práškového cukru, 42 g čerstvého doždia, 5 dl mlieka, 4 žĺtky, štipka soli.

Postup: Urobím kvások z trošky vlažného mlieka, kryštálového cukru a rozmrveného čerstvého droždia. Do misky preosejem múku a cukor, pridám soľ a premiešam. Potom prilejem vykysnutý kvások, zamiešam, prilievam vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami, vlažný roztopený tuk a sneh vyšľahaný z bielkov. 
Vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé prilejem ešte mlieko.Vypracované cesto nechám kysnúť, potom ešte premiesim a znovu nechám kysnúť. 
Vykysnuté cesto na doske zľahka rozvaľkám - nie na tenko, nakrájam na pásy a odkrajujem kúsky podľa veľkosti akú chcem na dukátové buchtičky. Boky buchtičiek potieram olejom a ukladám vedľa seba na naolejovaný plech. Potom potriem olejom aj celý povrch buchtičiek, posypem mletými orechami a kryštálovým cukrom.
Nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečiem asi 10 minút a potom teplotu znížim na 180 stupňov a dopekám asi 15 minút.


Buchtičky na tanieri prelejem uvareným vanilkovým pudingom. 



Z rozpisu surovín už vidno, že je cesta veľa. Pripravujem z neho za plný plech buchtičiek a zo zvyšku cesta vždy ešte niečo dobré na zahryznutie.

Makový koláč

Plnka: zomletý mak, práškový cukor, škoricový cukor, čerstvé odkôstkované slivky. 

Časť  cesta ( asi 1/3 z celého množstva dám bokom na mriežku) zvyšok som vyvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy tak, aby bol vyvýšený kraj, potrela som olejom, posypala mletým makom, práškovým cukrom, pokládla som reznou stranou dole rozpolené vykôstkované slivky, posypala som ich škoricovým cukrom a práškovým cukrom. Vrch som zakryla mriežkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.



alebo klasické buchty plnené slivkovým lekvárom


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára