pondelok 9. januára 2017

Punčové rezy


Punčové rezy,  punčky, punčáky... ako sme ich volali, sú   v podstate veľmi jednoduché a rýchle rezy. Netreba pripravovať  krém a  príprava sirupu-punču je predsa len rýchla a jednoduchá. Jediné, čoho som sa prvykrát bála  bolo to, či použijem správne množstvo punču.  Mala som  trochu obavy pri polievaní   punčovým sirupom,  či nebudú rezy veľmi mokré a budú sa mi pri krájaní rozpadávať, alebo naopak, že bude punču málo a rezy  budú suché.  Recept našťastie nesklamal a punčáky sa vydarili👍



Suroviny: 

I. piškótový plát - (treba upiecť dvakrát, rozpis je na jeden plát):  4 vajcia, 200 g práškového cukru, 6 PL vlažnej vody, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

II. piškótový plát - stredný - 5 vajec, 250 g práškového cukru, 7 PL vlažnej vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Punčový sirup: 500 ml červeného sirupu (malinový, ríbezľový), 150 ml šťavy z citróna a pomaranča, 50-100 ml rumu, punčová aróma, 5 PL cukru (podľa chuti). 

Na potieranie: lekvár 

Poleva: 2 ks punčová poleva v prášku.

Postup: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom do peny, postupne som pridávala vodu a šľahala som kým hmota nezhustla. Vyšľahala som tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Do žĺtkovej hmoty som vareškou striedavo primiešavala sneh s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec som zamiešala olej. 
Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne som ešte papier potrela olejom. Piekla som pri teplote 180 stupňov 18-20 minút. Cesto som pripravila a upiekla ešte raz. Samozrejme sa môže cesto pripraviť aj z dvojnásobnej dávky a rozdeliť na dva plechy. Ja radšej robím každé samostatne.
Tak ako predošlé dve cestá, postupovala som aj pri príprave cesta z piatich vajíčok (piškótový plát II.) Plát je hrubší, je stredný a bude sa polievať punčom. 

Kým cestá vychladli, uvarila som si punčový sirup. Zmiešala som malinový sirup so šťavou z citróna a pomaranča, ( z 1 pomaranča a 1 citróna som spolu odšťavila 150 ml šťavy. Dochutila som cukrom a dala  variť. Keď sa cukor rozpustil odstavila som, nechala vychladnúť a zamiešala som rum a punčovú arómu. 
Z upečených plátov som stiahla papier. 

Spájanie rezov:
Jeden tenký plát som položila na plech (tou stranou čo bola na papieri pri pečení hore, lepšie sa na ňu natiera lekvár.) Potrela som lekvárom. Položila som hrubší plát. Pritlačila som trochu a popolievala punčovinou. Tretí plát som potrela tiež lekvárom a potretou stranou som priložila na poliaty plát. Vrch som zaťažila a dala do chladu stuhnúť. Na druhý deň som poliala polevou. Pripravila som ju podľa návodu na obale. Polevu som nechala stuhnúť.  Vrch som ešte pofŕkala čokoládovou polevou. 



3 komentáre:

  1. Evka, veru sú to koláčiky nášho mládi, nesmeli chýbať na vianočnom stole:-)
    Môj manžel ich má rád, ale deti nie a ja sladké nemusím, takže ich už dááááávno nerobím. Ale pre syna, to by som urobila aj o polnoci, presne tak, ako každá mama :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ja vo varení som celkom OK ale pečenie aj upečiem no dokafrem to krájaním toto mi nejde. Punčak som sa len minule naučila piecť celkom ujde, ale to krájanie no... :-( Teba moooc obdivujem ako krásne je dokončený každý tvoj koláčik.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš a mne sa tiež nakrájanie zdá najťažšie a málokedy som spokojná ako sa mi to podarí :)))

      Odstrániť