štvrtok 3. mája 2012

Karamelové veterníky

Kto by nemal rád veterníky, výborná pudingová plnka a karamelová šľahačka...tomu ja neviem odolať 😂 Upiekla som a chutili veľmi dobre. Vyskúšajte. 

Suroviny: 6 dl studenej vody, 250 g Palmely alebo Palmarínu, 300 g hladkej múky, 7 vajec, štipka soli.

Krém: 500 ml smotany na šľahanie 33 %, 1 stužovač šľahačky, 5 dl mlieka, 2 zlaté klasy, 1 žĺtok, 120 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry.

Šľahačka: 600 ml smotany na šľahanie 33 %, 2 stužovače šľahačky, 6 PL kryštálového cukru.

Postup: 
Do vody nakrájam tuk, dám štipku soli a privediem k varu. Varím kým sa tuk nerozpustí. Za stáleho miešania prisypem preosiatu múku a ešte miešam - odpaľujeme. 
(Ja to robím asi 5 minút, kým nevznikne hmota oddeľujúca sa od varešky a od hrnca, na dne kastróla sa utvorí biely povlak. Vtedy hrniec odstavím a nechám vychladnúť, sem-tam cesto premiešam).
Do vychladnutej hmoty pridám po jednom vajíčka, dobre každé premiešam - najlepšie šľahačom. 
Pomocou cukrárenského vrecúška nastriekam na plech okrúhle veterníčky.
(Pohárom namočenom v múke si vyznačím na plech krúžky a veterníky striekam dvakrát na seba - dve vrstvy). 

Rúru vyhrejem na 230 strupňov, vložím plech a pečiem asi 25 minút. 

(Na dno rúry si dávam pri pečení odpaľovaného cesta kastrólik s vodou, aby sa v rúre tvorila para a dobre pečivo rástlo). 
Po upečení a čiastočnom vychladnutí veterníčky prekrojím.

Príprava krému:
Z mlieka, vanilkového cukru, práškového cukru, zo žĺtka a Zlatých klasov uvarím puding a nechám ho vychladnúť. Kým puding chladne, vyšľahám si 5 dl šľahačkovej smotany so stužovačom šľahačky. K šľahačke postupne pridávam puding a dobre šľahám spolu do hladka. Krém striekam na spodnú časť veterníčkov. 

6 PL kryštálového cukru skaramelizujem na suchej panvici, miešam na miernom ohni. Postupne pridám za stáleho miešania 1 dl šľahačkovej smotany, karamel v nej rozpustímea miešam kým nevznikne vláčna polotuhá masa. Odstavím a nechám vychladnúť. Zvyšok šľahačkovej smotany - 500 ml vyšľahám so stužovačom. Pridávam karamelovú hmotu (asi 1-2 PL nechať do polevy). Vyšľahanú šľahačku striekam zdobičkou  na krém.


Hotové veterníčky polejem karamelovou polevou, ktorú pripravím vymiešaním 200 g práškového cukru  s 5-6 PL horúcej vody a pridávam karamelovú hmotu.




Zákusok "Čierna ruža"

Parádny a výborný zákusok. Je s ním trošku viac roboty ale vyplatí sa ho urobiť.

Cesto I.: 6 vajec, 6 PL kryštálového cukru, 6 PL polohrubej múky.

Cesto II.: 7 vajec, 250 g Palmarínu, 170g práškového cukru, 2 PL kakaa, 40 g mletých orechov, 70 g sekaných orechov, 5 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL strúhanky.

Krém: 4 dl mlieka, 1 zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Postup:  Dúfam, že vás neodradilo to množstvo surovín ktoré treba na tento zákusok, ale to je preto, že aj príprava je náročnejšia... 😉

Prvé cesto si pripravíme tak, že množstvo surovín rozdelíme na dve časti. (Skúsenejšie si môžu pripraviť cesto aj naraz a rozdeliť na polovicu). Vyšľahať bielky (3), pridať cukor (3PL) a šľahať do hustej peny, potom po jednom pridať žĺtky a zľahka zamiešať múku (3PL). Na plechoch vyložených papierom na pečenie upečieme dve cestá. Tie prekrojíme po dĺžke na polovicu, vzniknú nám 4 polovice. Každú natrieme lekvárom a zrolujeme po dlhšej strane do roládky.

Plech si vyložíme papierom na pečenie a roládky uložíme rovnomerne od seba. Urobíme si druhé cesto. Vymiešame tuk s cukrom a žĺtkami, pridáme postupne všetky ostatné suroviny a nakoniec zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme medzi roládky na plechu. Upečieme.

Krém si pripravíme tak, že v mlieku rozmiešame Zlatý klas a pridáme vanilkový cukor. Uvaríme kašičku. Za občastného miešania ju necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne zašľahávame kašičku (nesmie byť horúca, krém by sa zrazil). Hotový krém natrieme na upečený zákusok a polejeme čokoládovou polevou.



Tento recept, ako aj väčšinu ostatných som uverejnila aj na stránke www.varecha.sk. Fotku k tomuto receptu mi poskytla jedna ochotná a milá "varecháčka", pretože zákusok vyskúšala a odfotila. Aj touto cestou jej ďakujem.



Srnčí chrbát

Moje detstvo...už ako dieťa som tento koláč milovala. Robievala ho moja teta ku ktorej som často chodievala cez víkendy. Bolo to ešte v čase, keď sme bývali v meste. Teta, maminina sestra, žila s otcom, mojim starým otcom na dedine. Dnes tu žijeme takmer celá rodina, v rodisku    mojich rodičov.
Je to aj môj prvý recept ktorý som si ešte ako školáčka zapísala do zošita a aj urobila. Bola som rada, že ho dokážem sama urobiť.  


Suroviny: 1 krabica BB pudingu, 250 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 250 g Palmarínu, 1 vajce, 1 balenie piškó dlhých alebo okrúhlych, trochu mlieka.

Postup: Pripravím si formu na srnčí chrbát - vysteliem ju celú potravinovou fóliou alebo aj navlhčeným celofánovým papierom.

Do misky dám palmarín (je najvhodnejší z tukov na tento recept) a rozpúšťam ho nad parou (misku položím nad hrniec v ktorom sa varí voda). 
Keď sa tuk rozpustí, prisypem BB puding - prášok, práškový cukor, kakao, pridám celé vajíčko a dobre zamiešam. 
Vytvorí sa hmota, ktorá  vyzerá tak trochu ako zrazená. To napravím pridaním malého množstva mlieka, prilievam len po troche a dobre miešam. 
Vtedy už misa nemusí byť nad parou. To mlieko ozaj opatrne len na vyhľadenie hmoty nie na zriedenie!

Keď je hmota už pekná hladká, tak ju lyžicou dávam do pripravenej formy:
jedna vrstva na spodok, poukladám piškóty (okrúhle alebo dlhé, to je jedno), znova vrstva pudingovej hmoty, piškóty.... pokračovať až kým všetko neminiem, vrchná vrstva musí byť pudingová hmota. 

Takto naplnenú formu vložím do chladničky, najlepšie na pár hodín kým to neztuhne a potom už len vyklopím, stiahnem papier alebo fóliu a krájam.


Piškóty vytvoria na reze pekné fliačky ako na chrbte srnky, možno aj preto tento rýchly koláčik dostal taký názov - Srnčí chrbát. Alebo žeby to bolo kvôli tej forme v ktorej sa robí? Uvidíte sami ak vyskúšate. 

Nech sa vám podarí a dobrú chuť!