piatok 4. mája 2012

Sypaný koláč

Výborný koláč pripomínajúci chuťou tvarohovú štrúdľu. Pečiem ho už vyše tridsať rokov. Príprava je rýchla.

Suroviny: 7,5 dl hrubej múky alebo polohrubej, 6 dl práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.


Plnka:  500-750 g tvarohu hrudkového, 1 vanilkový cukor, hrozienka a práškový cukor podľa chuti.

Na poliatie:  4 dl mlieka, 3 vajíčka, 125 g Hery alebo masla.

Postup:  Všetky suroviny zmiešam a rozdelím na dve časti. Jednu rovnomerne nasypem na vymastený hlboký plech. Na to rozdrobím tvaroh, zasypem vanilkovým cukrom a cukrom, podľa chuti nasypem hrozienka. Zasypem druhou časťou zmesy. Na vrch koláča lyžicou nalievam mlieko, v ktorom rozmiešam vajíčka a rozpustené maslo.  
Koláč upečiem a hotový vychladnutý posypem práškovým cukrom a nakrájam na kocky. 


...pred pečením...







Výborné rožteky

Krehké rožteky chutia výborne s orechovou, makou  ale aj lekvárovou plnkou.

Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 300 g Palmarínu, 2,5 dl šľahačkovej smotany.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, rozdelím ho na 8 častí a každú rozvaľkám do kruhu s priemerom asi 25 cm. Kruh narežem  na 8 častí - trojuholníkov. Na širšiu stranu dám  plnku a stočím  do tvaru rožteka. Rožteky kládiem  na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Upečiem pri teplote 175 stupňov asi 35 minút. Ešte horúce obalím v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Plnky: mleté vlašské alebo lieskové orechy zmiešam s práškovým cukrom, pridám škoricu a prilejem trochu horúceho mlieka aby vznikla plnka, nie riedka. Podobne urobím aj makovú plnku alebo plním len slivkovým lekvárom. 



štvrtok 3. mája 2012

Venčeky

Za recept na tieto venčeky som vďačná bývalej kolegyninej mamičke. Pečiem podľa neho už vyše 30 rokov. Pri ich pečení si vždy na tetu spomeniem aj keď už nie je medzi nami. 



Doteraz sa mi venčeky vždy vydarili. Postupom času som ich trochu vylepšila pridaním šľahačky  a tým získali ešte inú chuť. 

Suroviny: 750 ml vody, 300 ml oleja, štipka soli, 420 g hladkej múky špeciál, 8-9 vajíčok.


Postup: Vodu s olejom a štipkou soli dám variť. Do vriacej prisypávam muku a miešam aby neboli hrčky.  Miešam - odpaľujem kým sa nevytvorí hmota oddeľujúca sa od hrnca a varešky. (Ja to robím asi 7-10 minút). 
Cesto nechám vychladnúť a do vlažného pridávam po jednom celé vajíčka, vždy dobre zamiešam. Najlepšie je to miešať šľahačom.
(Vajíčka sa nemusia použiť všetky, záleží od veľkosti vajíčok, cesto by nemalo byť veľmi riedke, lepšie je hustejšie).  

Do vrecka na zdobenie dám cesto a na plech vytretý olejom alebo tukom, robím venčeky. (Veľkosť si naznačím vykrajovačom v tvare kolieska, ktorý namočím do múky a vyznačím na plech koliesko). Ja dávam cesto dvakrát na seba.

Na dno rúry vložím kastrólik s vodou. (Voda je kvôli tomu, aby sa v rúre vytvorila para, ktorá napomáha k zdvihnutiu cesta pri pečení). Rúru predhrejem na 220-225 stupňov a vložím plech s venčekmi, pečiem asi 25-28 minút. 

Upečené venčeky nechám chvíľu vychladnúť a potom ich prekrojím.

Krém: 450 ml vody, 300 ml mlieka, 3 zlaté klasy alebo vanilkové pudingy, 300 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250-300 g masla, 3PL práškového cukru.


Do vody dám kryštálový cukor s vanilkovým cukrom a privediem k varu, prilejem mlieko zmiešané so Zlatým klasom, alebo vanilkovým pudingom, uvarím kašu - puding. Za občastného miešana nechám chladnúť.
V šľahači vymiešam maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam puding, nesmie byť horúci ale ani úplne studený. Dobre vyšľahám. Krém dám do vrecka na zdobenie a plním venčeky. Vrch polejem rumovou polevou.

Rumová poleva: 250 g práškového cukru, horúca voda, rum, olej.

K preosiatemu práškovému cukru prilejem po lyžičkách horúcu vodu, rum (podľa chuti, ak sa dá viac rumu potom treba menej vody) a trochu - kávovú lyžičku oleja. Všetko dobre vymiešam. Poleva by nemala byť veľmi riedka, aby nestekala z venčekov. 




Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 5

Venčeky som vylepšila karamelovou šľahačkou, ktorú som nastriekala na krém. 
Upálila som 200 g kryštálového cukru na karamel, ten som zaliala 150 ml mlieka, nezľaknúť sa, lebo sa vytvorí pevná hrča, treba variť, kým sa nerozpustí a nevznikne tekutý karamel. Karamelové mlieko som odstavila, nechala vychladnúť, ešte som ho schladila aj v chladničke, prisypala som jednu šľahačku v prášku a vyšľahala. 
Hotové venčeky som po stuhnutí krému ozdobila rumovou polevou a tie, ktoré boli plnené aj šľahačkou som ozdobila čokoládou.

Z tejto dávky vyjde asi 50 venčekov - menších, keď sa mi podaria väčšie tak 46 ks.