Suroviny: mierka je 200 ml šálka - 3 poháre polohrubej múky, 3 poháre práškového cukru, 3 poháre kyslého mliea ( môže byť aj cmar, zákvas), 2 PL kakaa, 1 PL nie kopcovitá sódy bikarbóny, 1 dl oleja, hrozienka, sekané orechy.
Postup: Múku zmiešam s cukrom, sódou a kakaom. Prilejem mlieko a olej. Dobre premiešam, stačí aj ručne vareškou, primiešam hrozienka a orechy. Cesto vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech a dám upiecť.
Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
Upečený koláč po vychladnutí potriem lekvárom a polejem čokoládovou polevou alebo kakaovou polevou.
Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
Upečený koláč po vychladnutí potriem lekvárom a polejem čokoládovou polevou alebo kakaovou polevou.
Kakaová poleva: Nad parou vymiešam 150g Cery, 150g práškového cukru, 4 PL kaka, 1 a 1/2 Pl Solamylu, 6 PL mlieka, alebo podľa potreby aby bola poleva akurátnej hustoty.