piatok 1. júna 2012

Koláč z kyslého mlieka

Suroviny: mierka je 200 ml šálka - 3 poháre polohrubej múky, 3 poháre práškového cukru, 3 poháre kyslého mliea ( môže byť aj cmar, zákvas), 2 PL kakaa, 1 PL nie kopcovitá sódy bikarbóny, 1 dl oleja, hrozienka, sekané orechy.


Postup: Múku zmiešam s cukrom, sódou  a kakaom. Prilejem mlieko a olej. Dobre premiešam, stačí aj ručne vareškou, primiešam hrozienka a orechy. Cesto vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech a dám upiecť. 

Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Upečený koláč po vychladnutí potriem lekvárom a polejem čokoládovou polevou alebo kakaovou polevou. 

Kakaová poleva: Nad parou vymiešam 150g Cery, 150g práškového cukru, 4 PL kaka, 1 a 1/2 Pl Solamylu, 6 PL mlieka, alebo podľa potreby aby bola poleva akurátnej hustoty.



Hanácke koláče

Ak ste ich ešte nejedli, určite ich vyskúšajte upiecť, sú výborné.




Suroviny: 500 g hrubej múky, 70 g kryštálového cukru, 70 g Hery, Palmarínu, 20 g droždia, 1 vajce, 1 žĺtok, soľ, mlieko podľa potreby (asi 2 - 3 dl), vajíčko na potretie. 

Plnka: 250 g tvarohu, 70 g práškového cukru, 1 žĺtok, citrónová kôra, lekvár.

Posýpka: 20 g masla, 20 g hrubej múky, 20 g práškového cukru.

Postup: Z trošky vlažného mlieka a rozmrveného drožia urobím kvások. Do misky preosejem múku, pridám cukor, soľ. Prilejem droždie, v mlieku rozmiešané vajce a žĺtok, nakoniec rozpustený vlažný tuk. Vypracujem vláčne cesto.
Cesto dám kysnúť a po vykysnutí znovu premiesim a dám kysnúť. 
Vykysnuté cesto rozvaľkám na doske posypanej múkou, nakrájam na štvorce asi 8x8 cm. Do stredu každého štvorca dám tvarohovú plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých uvedených surovín. Spojím rožteky štvorca do buchtičky a spojenou stranou dole kladiem na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený olejom. Nechám chvíľu podkysnúť, natriem rozšľahaným vajíčkom, v strede jemne  stlačím a dám trochu lekváru. Posypem posýpkou. 
Tú urobím tak, že maslo prstami spojím s múkou a cukrom tak, aby sa vytvorila drobivá zmes. Pečiem pri teplote 185 stupňov 25 minút.




Koláč z čokolády Margot

Koláč s výraznou kokosovu chuťou.


Suroviny: mierka je 200 ml hrnček -  2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, môže byť aj kryštálový,  2 vajcia, 1 čokoláda Margot 100 g, 1 vanilkový cukor, 180 ml šľahačkovej smotany, 1 dl mlieka, 1/2 dl oleja, 1 prášok do pečiva.


Postup: Do misky preosejem múku, zmiešam s práškom do pečiva, cukrom a vanilkovým cukrom. Prilejem smotanu, mlieko, zamiešam, pridám vajíčka  a prilejem olej. Všetky suroviny vymiešam na hladké cesto (stačí miešať ručne vareškou ale ja to robím ponorným mixérom). Nakoniec zľahka primiešam nastrúhanú čokoládu Margot. (niekedy dávam ešte aj 50 g mliečnej čokolády).

Cesto vylejem na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 stupňov upečiem (pečiem na plechu rozmerov 30x38 cm). 

Na upečený vlažný koláč natriem polevu a ozdobým strúhanou čokoládou a kokosom.

Poleva: 200 g masla vymiešam s 200 g práškového cukru, 2 PL kakaa a dochutím ešte rumom.