utorok 27. augusta 2013

Tvarohová bomba s ovocím

Zalistovala som v knižke "Veľká európska kuchárka" a očaril ma tento recept. Kniha uvádza, že je zo Švédska. 
Nevedela som akú formu mám na "bombu" použiť, a tak som sa rozhodla pre veľkú antikórovú misku.  Keď som ju vyložila roládami bolom mi jasné, že musím množstvo krému zdvojnásobiť.😊 Recept som si preto upravila. Samozrejme uvádzam aj pôvodné znenie aké je v knižke.



Suroviny na roládu: 6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g hladkej múky.

Krém: 15 g želatiny, 100 ml vody, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru,  200 g rôzneho ovocia (po  50 g maliny,  jahody, marhule, broskyne), ja som použila nektarinky,  jahodový alebo malinový lekvár.

Postup: 6 žĺtkov som vyšľahala so 120 g cukru na hustú penu. Zvyšok cukru som vyšľahala s bielkami na hustý sneh. Sneh som zľahka zmiešala so žĺtkami a postupne som zľahka zamiešala múku. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie rozmerov 39x32 cm. (Jemne som ho potrela olejom). Piekla som pri 190 stupňoch asi 12 minút.(Nepiecť dlho aby sa cesto pečením nevysušilo a pri stáčaní nelámalo).

Upečený plát  som preklopila na utierku posypanú práškovým cukrom, pozorne som stiahla papier a stočila do rolády. Nechala som vychladnúť, potom som potrela lekvárom a roládu som nechala stuhnúť. Dobre vychladnutú som ju nakrájala na 25 kusov. 

Misku som vystlala potravinovou fóliou a po obvode som naukladala rolády. (Ja som ich použila 12 a 8 som potrebovala na uzavretie plnky, stačilo mi 20 rolád).

Pripravila som si plnku: Upravila som si množstvá takto: 20 g mletej želatiny som dala napučať do 1 dl vody. Zmiešala som 500 g tvarohu krémového s 250 g práškového cukru. Vyšľahala som šľahačku zo 400 ml šľahačkovej smotany a primiešala som ju k tvarohu. 

Napučanú želatinu som podľa návodu zohriala kým sa nerozpustila, vlažnú som ju priliala k tvarohovo-šľahačkovému krému. Nakoniec som primiešala na kúsky nakrájané nektarinky. (Stačilo mi 5). Krém som vyliala na rolády v miske a uložila som zvyšných 8 rolád.

Misku som vložila do chladničky a nechala cez noc stuhnúť. Hotovú bombu som už len vyklopila na tanier.

Poznámka: Ovocie by som radšej do krému nezamiešavala, ale uložila po vrstvách. Bolo by rovnomernejšie rozložené.




streda 21. augusta 2013

Domáci kečup

Paradajky v záhrade už krásne dozrievajú a to znamená, že treba z nich  začať niečo robiť. U nás doma je na prvom mieste kečup, potom omáčka na pizzu a nakoniec sušené paradajky. Receptov na doma robený kečup je veľa. Ja som pred niekoľkými rokmi vyskúšala tento. Zapáčil sa mi, a tak pripravujem kečup podľa neho, upravila som si pôvodné množstvá surovín - zvýšila som dávku aby som urobila kečupu viac. Zjednodušila som aj postup pôvodného receptu ale na chuti a kvalite to neubralo.
Tu je teda môj recept.

Suroviny: 5 kg paradajok, 820 g cibule - už očistenej, 5-6 kápií, 1,5 kg jabĺk - očistených , 2-3 cvikly, 1 hlávka cesnaku, feferónka (ak chceme kečup pikantnejší, nemusí byť),  3 KL mletej červenej papriky, 2,5 dcl octu, 4-5 KL soli, 4 KL vegety, 12 zrniek čierneho korenia, 12 zrniek nového korenia, 8 klinčekov, 6 bobkových listov, 1 KL horčičného semiačka, 460 g kryštálového cukru.

Postup: Paradajky nakrájam na menšie kúsky a dám do väčšieho hrnca. Očistím cibuľu, kápiu, jablká - stačí vybrať jadierka, nemusia sa šúpať, cviklu ošúpem, očistím cesnak. Kápiu, jablká a cviklu nakrájam na menšie kúsky a spolu s cesnakovými strúčikmi dám do hrnca s paradajkami. Dám variť a za občasného miešania varím kým sa nezačnú oddeľovať šupky z paradajok. Pridám mletú papriku, ocot, soľ, vegetu, koreniny a varím do rozvarenia a zmäknutia jabĺčok. 
Masu preprasírujem a do hladka rozmixujem. Jemnú šťavu dám variť, pridám cukor a varím do požadovanej hustoty. Treba miešať aby sa kečup nepripálil ku dnu hrnca. Varím približne 35-40 minút. Kečup nalejem do čistých fliaš, dobre zatvorím a dám ešte na 15 minút sterilizovať.  Počas varenia kečup ochutnám a ak treba pridám viac soli alebo cukru, záleží od kyslosti paradajok. 

Z uvedenej dávky mi vyšlo 15 rôzne veľkých fliaš - ako sú na obrázku. 


pondelok 12. augusta 2013

Marhuľový koláč

Čo iné v lete  upiecť ako niečo ovocné... a keď je to ešte aj rýchle tak niet nad čím uvažovať. Mala som doma posledné marhule, tak som použila do koláča tie, určite by som nič nepokazila aj akýmkoľvek iným ovocím. V pôvodnom recepte podľa ktorého som piekla, je z časopisu "Báječná žena" použili čučoriedky a posýpku, tú som ja tentokrát vynechala a posypala som   koláč makom a cukrom. Zvláštna kombinácia a chuť.




Piekla som v okrúhlej sklenenej forme s priemerom 26 cm.
Suroviny:  2 vajcia, 150  g práškového cukru, 100 ml oleja, 150 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 350 g ovocia.

Postup:  Vajíčka som vyšľahala ručným šľahačom s práškovým cukrom. Len som ich napenila, netreba do husta. Pridala som olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko som dobre premiešala. 

Formu v ktorej som piekla som vytrela tukom a vysypala múkou. Vyliala som cesto, uhľadila a poukladala marhule nakrájané na štvrtinky. Vrch som posypala mletým makom zmiešaným s kryštálovým cukrom. (Koláč je dobrý aj posypaný orechami, mandľami). 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. Vychladnutý koláč som ešte pocukrovala práškovým cukrom.