štvrtok 31. októbra 2013

Mäsko na čínsky spôsob

Určite sa vám oplatí tento recept vyskúšať.  Názov  receptu som si vymyslela, u nás doma je toto jedlo obľúbené, často pripravované a my ho  voláme jednoducho "Čína". Recept mi dal pred mnohými rokmi môj švagor, hudobník a kuchár.  Aký je výborný profesionálny klarinetista, taký je výborný aj kuchár amatér... 😊




Suroviny: množstvo podľa počtu stravníkov a podľa chuti sa dajú použiť  kuracie prsia, morčacie prsia, bravčové karé, žĺtok, Solamyl, sójová omáčka, soľ, korenie na čínu, kari korenie,  vegeta.

Na šalát: biela kapusta, kápia čerstvá alebo nakladaná, biele víno, ocot, cukor, cibuľka, voda.

Na omáčku: voda, Solamyl, sójová omáčka, zázvor mletý, cesnak, bujón.

Postup: Aspoň deň vopred si pripravím mäso. Robievam z kuracích alebo morčacích pŕs. Nakrájam ich na menšie kocky, alebo pásiky a dám do misky. Pridám žĺtok, 2-3 PL sójovej omáčky, 1-2 PL Solamylu, korenie na čínu, kari korenie, soľ, môže sa aj trochu vegety. Dobre premiešam a nechám v chladničke prikryté stáť najmenej 24 hodín, (vydrží  aj dlhšie 2-3 dni.) 

Pripravím si šalát: Menšiu kapustovú hlávku nakrájam na pásiky, pridám nakrájanú kápiu, cibuľku, soľ, 2-3 PL vody, 2 PL octu, 3 PL sójovej omáčky, 3 PL bieleho vína,  2 KL cukru, 1/2 KL soli. Premiešam a nechám pár hodín postáť, občas premiešam. 
Na rozpálenom oleji opekám mäso do mäkka, pridám kapustový šalát a spolu všetko prehrievam 5-8 minút, nemusí byť kapusta mäkká. 

Urobím omáčku: Asi do 2 dcl vody dám variť bujón a pretlačené 3-4 strúčiky cesnaku. Kým sa to varí, rozmiešam v 1 dcl vody 1/2 KL mletého zázvoru a 3-4 PL sójovej omáčky. Vlejem do vody s bujónom a povarím. Nakoniec zahustím Solamylom rozmiešaným v troche vody. 
K mäsku podávam varenú ryžu a hranolky. Prelejem omáčkou. (Kto nechce nemusí omáčku podávať k mäsu, je to dobré aj bez nej).



streda 30. októbra 2013

Parížska torta

Upiekla som ju cez víkend len tak, ku kávičke 😉 




Suroviny: 4 vajcia, 160 g kryštálového cukru, 160 g hladkej múky, 2 PL oleja,1 KL prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Kakaový krém: 3 vajíčka, 180 g kryštálového cukru, 200 g masla, 2 PL kaka, marhuľový lekvár na potretie.

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 25 g Cery.

Postup: Vajcia som vyšľahala s kryštálovým cukrom do hustej peny, pridala som olej a premiešala. Vareškou som zľahka vmiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto som naliala do tortovej formy s priemerom 26 cm (lepšia by bola asi menšia forma, korpus bol nízky). Dno formy som vystlala papierom na pečenie, ktorý som ešte jemne potrela olejom aj boky formy som potrela olejom a vysypala múkou. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 25-30 minút. 
Po upečení som nechala korpus vychladnúť a potom so ho rozkrojila na 3 časti.

Krém: Vajcia s cukrom som vyšľahala nad parou do zhustnutia a nechala som vychladnúť.
(Pri šľahaní nad parou treba dávať pozor, aby sa miska nedotýkala vody a veľmi nevrela). 
Vymiešala som maslo s kakaom a postupne som zašľahala vaječný krém. 
Spodnú časť korpusu som natrela lekvárom, prikryla som druhou časťou a potrela krémom. Prikryla som zvyšnou časťou korpusu, dala do chladničky stuhnúť. Celú tortu som ešte potrela lekvárom a poliala čokoládovou polevou. 



štvrtok 17. októbra 2013

Hačkované zvončeky

Hľadala som na internete inšpiráciu na nejaké  vianočné ozdoby. Pri pohľade na množstvo tých krásnych výtvorov, ozdôb a všakovakých vecičiek som bola ohúrená... Kreativita a ľudská šikovnosťje skutočne obdivuhodná.   

Veľmi ťažko sa mi z toľkej nádhery vyberalo. Nakoniec som sa rozhodla pre zvončeky.  Kúpila som si potrebnú priadzu, háčiky doma mám, nič mi teda nebránilo začať...

Podľa  nákresov som stvorila pár celkom vydarených zvončekov. Hotové som namočila do cukrového  roztoku, natiahla na vhodné sklenené poháriky a nechala dobre vyschnúť. Zvončeky nielenže spevneli ale aj pekne zbeleli... "sú ako z cukru", povedala moja kamarátka keď ich videla, ani netušila že hovorí pravdu 😊