pondelok 17. februára 2014

Maslové venčeky z kysnutého cesta

Výborné na raňajky ku kávičke...ale aj zjesť len tak 😊 a hlavne, rýchlo pripravené.




Suroviny: 600 g hladkej múky, štipka soli,  PL práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 120 ml oleja, 2 PL rozpusteného masla do cesta + 2-3 PL rozpusteného masla na potieranie cesta, 300 ml mlieka, vajíčko na potretie venčekov  a mak alebo mandle na posypanie. 
Na kvások:  3/4 kocky droždia, 2 KL kryštálového cukru, 1 dl mlieka.

Postup: Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobiť kvások. Múku preosiať, pridať soľ, práškový cukor. Zohriať mlieko, rozšľahať v ňom vajíčko a žĺtok. Vykysnutý kvások pridať do múky, prilievať mlieko, olej a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracovať cesto. Na teplom mieste nechať vykysnúť. Potom z cesta urobiť valec, nakrájať na 15 kúskov. Každý kúsok rozvaľkať na obdlžník rozmerov asi 18x10 cm, potrieť maslom, (môže sa posypať trochou kryštálového cukru, ale to len ak chceme sladšie venčeky) potom zrolovať do malej roládky, niekoľkokrát pretočiť a spojiť do kruhu - urobiť venček. 
Venčeky klásť na plech vyložený papierom na pečenie, potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať makom, alebo mandľovými lupienkami. Nechať podkysnúť a piecť pri teplote 180 stupňov 25 minút. Hotové sa môžu ešte posypať práškovým cukrom.


štvrtok 6. februára 2014

Snehové pusinky

Pečiem už veľa rokov a vyskúšala som rôzne cestá, krémy ale priznám sa, že som nikdy neskúšala robiť jednoduché snehové pusinky.  A pretože mi ostali bielky z tiramisu - recept na moje tiramisu TU  našla som si recept a pusinky som vyskúšala.


Suroviny: 3 bielky, 150 g kryštálového cukru 50 g práškového cukru.

Postup: Sneh som šľahala nad parou, tak som si bielky musela dať do misky, ktorú som mohla položiť na hrniec s pariacou sa vodou. 
K bielkom som prisypala asi polovicu kryštálového cukru a šľahala som kým sa nevytvorila biela pena, potom som prisypala zvyšok kryštálového cukru a šľahala som nad parou. Ja som použila elektrickú metličku,   trvalo asi 5 minút a vytvoril sa mi pekný hustý a lesklý sneh. 
Misku som zobrala z pary, pridala som k snehu práškový cukor a chvíľu som ešte sneh prešľahala. Sneh som hneď dala do zdobičky (keby dlho stál v miske tak by zredol)  a na plech vyložený papierom na pečenie som robila pusinky. 
(Aby mi papier na plechu "nebehal", pokvapkala som plech olejom). 
Kým som pusinky robila, vyhriala som si rúru na 90 stupňov - použila som teplovzdušný ohrev, pri obyčajnom ohreve je to asi 110-115 stupňov. Piekla som 40 minút, potom som rúru vypla a nechala v nej plech kým  vychladla. 
Pusinky som preložila na tácku a dala som ich ešte na radiátor dosušiť, stačilo by asi nechať ich dosušiť len pri izbovej teplote, treba vyskúšať.


Rezance s tvarohom

Dnešný obed 😊   Jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ako ho robím ja?

Suroviny: (množstvá prispôsobiť podľa počtu stravníkov)
Široké rezance - kúpené alebo doma urobené, hrudkový tvaroh, olej, slaninka podľa chuti, cibuľka, soľ, mlieko, kyslá smotana.

Postup: Dám si variť rezance. Kým sa uvaria, na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, v polovici praženia pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a pražím do zlatista. ( Ak robím rezancov viac, slaninkovo-cibuľkový základ zriedim trochou mlieka a nechám prejisť varom.)
Uvarené rezance scedím, dám do misky, pridám tvaroh a slaninku s cibuľkou, ochutím soľou a na tanieri kyslou smotanou. 

A už len dobrú chuť!