nedeľa 16. marca 2014

Torta podľa Soničky

Keď som zbadala túto tortu, hneď som vedela, že ju vyskúšam. Recept je z jedného úžasného blogu, ktorý veľmi rada navštevujem nielen kvôli receptom, ale aj krásnym fotografiám zo zaujímavých  krajín,  ktoré svedčia o cestovateľskej vášni majiteľky blogu. Za pôvodný recept na  Tortu Paradiso  ďakujem Soničke. 






Suroviny: (Recept som si trošičku upravila, pretože som mala menšie vajíčka)
5 vajec, 120 g masla, 160 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 100 g škrobovej múky (použila som zemiakový škrob Solamyl), 1 prášok do pečiva, citrónová kôra (pridala som aj pár kvapiek šťavy), štipka soli. 
Krém: 400 ml mlieka, 50 g škrobovej múky (použila som kukuričný škrob Gustin), 100 g kryštálového cukru, 200 ml šľahačkovej smotany, 1 vanilkový cukor.

Postup: Maslo šľahať s cukrom, postupne pridávať vajíčka, citrónovú kôru a šťavu. Zmiešať múku so škrobovou múčkou a práškom do pečiva. Zamiešať k maslovej mase, pridať soľ. Cesto natrieť do tortovej formy vytretej tukom a vysypanej múkou. (Použila som formu s priemerom 26 cm). Piecť pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.
Korpus nechať vychladnúť, rozkrojiť na polovicu a naplniť krémom. 

Krém: Do mlieka zamiešať škrobovú múku a cukor, uvariť krém. Zo šľahačkovej smotany  a vanilkového cukru vyšľahať šľahačku a primiešať ju k vychladnutému krému. 

sobota 8. marca 2014

Aj zvyšky vlny sa dajú využiť

Inšpiráciu som našla na  stránke vlny.sk  

Urobila som si vak na vlnu ale dá sa využiť aj na iné potrebné veci.



piatok 28. februára 2014

Karamelové rezy

Chuťou sú výborné, zvlášť pre všetkých milovníkov karamelu. 




Recept je hrnčekový ale ja som si suroviny odvážila a upravila. Uvádzam pôvodný recept a v zátvorkách sú zmeny  ako som ho robila ja.

Suroviny: 2 dl oleja (ja som dala iba 1,5 dl), 4 dl kryštálového cukru ( 280 g), 4 vajíčka, 4 dl polohrubej múky (320 g), 1 balíček prášku do pečiva, 2 dl vody, 2 PL kakaa.

Karamelový krém: 300 g kryštálového cukru, 1,5 dl vody, 5 dl mlieka, 2 karamelové pudingové prášky, 2 žĺtky, 250 g masla, sekané orechy na posypanie, nutella na potretie.

Postup: Vodu s cukrom a kakaom uvarím na sirup a nechám vychladnúť. Celé vajíčka rozšľahám, prilejem sirup, pridám múku s práškom do pečiva a nakoniec primiešam olej. Cesto vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech. (Plech vytieram napr. Herou). Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Krém: Cukor upálim na karamel do zlatista, potom ho zalejem vodou a rozvarím. V mlieku rozšľahám žĺtky, rozmiešam pudingové prášky a za stáleho miešania prilievam do karamelového sirupu. Uvarím kašu a tú za občasného miešania nechám vychladnúť. Maslo vymiešam a prišľahám po častiach kašu. 
Upečený vychladnutý plát potriem nutellou a rozotriem karamelový krém. Vrch posypem orechmi.