štvrtok 19. júna 2014

Dolky s tvarohovou čiapočkou

Sladký obed dnes - dolky. Musím sa priznať, že ako dieťa som ich nemala veľmi rada. Chuť na ne sa mi zmenila až pri mojich deťoch, tie na rozdiel odo mňa si ich vyžadovali, a tak som sa ich naučila jesť aj ja... 😊 Dnes nechápem, prečo som ich tak nechcela?

Suroviny: Z dávky vyjde kopec doliek ale u nás to nevadí. 
600 g polohrubej múky, štipka soli, 8 dl vlažného mlieka, 50 g práškového cukru, 2 PL oleja, 2 vajíčka, 30 g droždia, citrónová kôra.

Na plnenie:  lekvár. 

Na vrch:  tvaroh, šľahačková smotana, práškový cukor, vanilkový cukor.

Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia som si urobila kvások. Múku som preosiala a zmiešala so soľou. Do vlažného mlieka som pridala cukor,  rozmiešala žĺtky, olej a citrónovú kôru. Pridala som nakysnutý kvások a múku. Všetko som dobre zmiešala a nakoniec som primiešala sneh z bielkov. 
(Ja cesto miešam ponorným mixérom, múku pridávam postupne a dobre vždy premiešam, sneh z bielkov primiešam  už len vareškou).
Hotové cesto som nechala nakysnúť. Na panvici som si rozpálila olej,  lyžicou som dávala cesto a  na miernom ohni som opekala dolky z oboch strán. Plnila som lekvárom a na vrch som dala tvarohový krém. 

Tvarohový krém: Do šľahačkovej smotany som dala vanilkový cukor a práškový cukor, pridala som jemný tvaroh a ponorným mixérom so šľahala kým nevznikol hustý krém. 

Želám všetkých dobrú chuť!


pondelok 9. júna 2014

Bublanina s jahodami

Nič výnimočné a predsa vždy iná chuť, podľa druhu použitého ovocia...Dnes som dala do bublaniny jahody tak chuť jahodová :)



Suroviny: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový (vanilínový)  cukor, 300 g polohrubej alebo hrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1-1,5 dl vody, 1-1,5 dl oleja, ovocie podľa sezóny a chuti.

Postup: Najskôr som vymiešala žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, po troškách som pridávala olej a vlažnú vodu. 
(Pridala som len 1 dl oleja a 1 dl  vody). Šľahala som všetko kým sa nevytvorila hustá bledá pena. Zľahka vareškou som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva so snehom. 
Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. Použila som plech s rozmermi 32x38 cm. 
Jahody som umyla, väčšie som rozkrájala na polovicu, obalila som ich v práškovom cukre a pokládla na vrch cesta. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Vychladnutú bublaninu som posypala práškovým cukrom.

Hotovo :)



18.6.2020
Dnes som upiekla bublaninu s malou zmenou v postupe:

Žĺtky som šľahala s cukrom, vanilínovým cukrom a  postupným pridávaním horúcej vody. Potom som zašľahala po lyžiciach olej a múku a nakoniec zľahka vareškou sneh.
Množstvá surovín sú také isté ako v recepte.
Bublanina je tiež dobrá, nadýchaná.




štvrtok 29. mája 2014

Batôžky s tvarohom a jahodami

Sú to "obyčajné" buchty plnené tvarohom len som ich vylepšila kúskami jahôd... Výborné boli aj tie do ktorých mi už tvaroh nevyšiel a tak som ich musela naplniť len jahodami. 


Suroviny:  500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 3/4 kocky droždia, 3 dl vlažného mlieka, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 120 g rozpusteného masla (Hera), štipka soli, 100 g jemnejšieho tvarohu, vajíčko na potieranie.

Plnka:  500 g tvarohu, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, 120 g práškového cukru (podľa chuti aj viac alebo menej, ak treba zahustiť tvaroh Solamylom), jahody nakrájané na menšie kúsky zasypané cukrom.

Postup:  Z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru som urobila kvások. Múku som preosiala  do misky spolu s cukrom, pridala som soľ a tvaroh, premiešala som všetko. Do mlieka som zamiešala vajíčka, tuk som nechala rozpustiť - nie úplne aby nebol horúci. Do misky s múkou som pridala kvások a postupne som prilievala mlieko a nakoniec tuk.
Vypracovala som vláčne cesto a nechala som ho vykysnúť. Počas kysnutia som ešte raz premiesila a znovu som nechala kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske, nakrájala som na štvorce asi 9x9 cm. Do stredu každého som dala tvarohovú plnku a trošku jahôd. Protiľahlé rohy štvorca som spojila aby sa vytvoril batôžtek, kládla som na plech vyložený papierom na pečenie a nechala som chvíľu podkysnúť. 
Potom so batôžky potrela rozšľahaným vajíčkom a piekla som v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov 15 minút, potom som teplotu znížila na 180 stupňov a dopekala som asi 15 minút. Vychladnuté batôžky som pocukrovala.

Dobrú chuť!