utorok 12. augusta 2014

Tvarohový koláč s ovocím

Výborný vlažný koláč s tvarohom a drobným ovocím. Ďaľší recept z veľkého množstva  koláčov s tvarohom a ovocím. 



Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 160 g masla (alebo Hery), 3 PL mlieka, 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 KL prášku do pečiva, štipka soli.

Plnka: 500 g tvarohu, najlepšie jemný aby bol krém hladký, 2 žĺtky, 1 Zlatý klas (nahradiť sa dá aj kukuričným škrobom - 40 g), 1 kelímok kyslej smotany, 1 vanilínový cukor, 160 g práškového cukru (ak treba tak aj viac, podľa toho aký je kyslý tvaroh), sneh zo 4 bielkov, ovocie (jabĺčka, černice, ríbezle).

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do fólie a vložila som na hodinu do chladničky.  
Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť plechu, (ten som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou). Cesto som trochu popichala vidličkou, natrela som plnku a pokládla ovocie. 

Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45-50 minút. (Treba pozrieť či je upečený spodok koláča).

Na plnku treba vymiešať tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom, Zlatým klasom  a žĺtkami. Zamiešať smotanu a zľahka vyšľahaný sneh. 



Kapustový šalát

Po neúspešných  rokoch pestovania kapusty, keď som to vzdala a nepestovala ju,  som sa opäť tohto roku rozhodla že ju vyskúšam dopestovať. A podarilo sa :) Z každej priesadky čo som vypestovala a presadila naozaj vyrástla kapustná hlavička až hlavisko :) Nepraje jej toto daždivé obdobie, začala v záhrade praskať, tak ju musím zberať a vymýšľať čo z nej.   Zalistovala som  v najstaršom  receptovm zošite a natrafila  na receptík, ktorý som pred pár rokmi robievala veľmi často. Potom som ho odsunula trochu do zabudnutia, veď všetko sa raz môže aj prejesť...ale dnes mal zase doma šalát úspech. 


Suroviny: množstvá surovín sú len orientačné - menšia kapustová hlava, 2-3 väčšie mrkvy, 1 cibuľa, soľ, trochu octu, 200 g dietnej alebo šunkovej salámy, 200 g eidamu, 3-4 uvarené vajíčka, 1 konzerva kukurice. 
Na zaliatie šalátu:  1 majolka, alebo tatárska omáčka, môže byť aj kyslá smotana alebo biely jogurt, to už podľa každého kto čo má rád. 

Postup: Nakrájam kapustu do misky, k nej nastrúham mrkvy, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku, všetko zmiešam, posolím, môže sa pridať aj korenie, zalejem 1 PL octu, premiešam a nechám aspoň hodinu postáť. Zatiaľ nakrájam salámu na menšie kocky, nastrúham syr, nakrájam uvarené vajíčka. Všetko dám ku kapuste, pridám vodou premytú kukuricu (ja premývam vodou vždy kukuricu aj hrášok a až potom pridávam do jedla), majolku (ak je šalátu viac a zdá sa mi jedna  majolka málo, pridám ešte aj jogurt). Nakoniec zamiešam syr a  posolím podľa chuti. Šalát zakryjem a  nechám odstáť v chladničke.

utorok 5. augusta 2014

Ríbezľový koláč

Opäť ďaľší z mojich oľúbených letných koláčov. 
Kyslastá chuť ríbezlí je príjemným letným osviežením. Veľmi rada ich  kombinujem so sladkým snehom, ktorý ich kyslastú chuť zjemní. Mám vyskúšaných už viac receptov s použitím ríbezlí, ale všetko sú to koláče pečené  v okrúhlej forme. Tentokrát som potrebovala väčšie množstvo, preto som upiekla koláč na plech. 


Suroviny: 450 g polohrubej múky, 250 g Hery, 3 PL práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1 žĺtok, trošku citrónovej šťavy. 

Sneh: 6 bielkov (tu je trochu problém, nakoľko z cesta zostane len 1 bielok, ja som mala v mrazničke zamrazené bielky a bolo ich akurát 5, tak som použila tie), 220-230 g kryštálového cukru, mandľové lupienky, 700 g očistených ríbezlí, kryštálový cukor podľa chuti a kyslosti ríbezlí.

Postup: Z múky, Hery, cukru, prášku do pečiva, vajca, žĺtka a citrónovej šťavy som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila na 30 minút do chladničky. (Môže byť aj dlhšie). 
Potom som cesto  rozvaľkala na veľkosť plechu, ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. (Použila som plech 32x38 cm - vnútorný rozmer). 
Na cesto  som rozložila ríbezle, posypala som ich cukrom a dala som piecť.  
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35 minút. Znížila som teplotu na 160 stupňov, plech som vybrala a pripravila som si sneh. 

Vyšľahala som bielky so štipkou soli  a cukrom do hustého snehu. Sneh som rozotrela na upečené cesto s ríbezľami, vrch som ešte posypala mandľovými lupienkami (nemusí byť). Piekla som asi 20 minút pri teplote 160 stupňov, potom som zvýšila teplotu na 180 stupňov a dopekala som do bledo hneda a chrumkava.