utorok 6. januára 2015

Rýchle medové rezy

Kvôli mojim zdravotným problémom (som po operácii bedrového kĺbu) to vyzeralo u nás tak, že na vianočné pečenie môžeme zabudnúť. Všetci by sme to boli doma prežili,   stačilo by pár kúpených kúskov, ale syn sa s tým nechcel zmieriť, a tak sa pustil do pečenia on. Už od malička sa rád motal okolo mňa keď som piekla, vykrajovanie bolo vždy jeho ale teraz sa do pečenia pustil naplno. 

Ako zákusok si vybral medové rezy, bez ktorých  Vianoce u nás nemôžu byť. Miňo ich nerobil  podľa tradičného receptu, vyskúšal iný jednoduchší recept.
Sám vypracoval cesto, rozvaľkal, upiekol, ja som mu pomohla s krémom, sám ich naplnil a aj nakrájal.  Neostalo len pri tomto jednom.  
A tak sme mali okrem medových rezov aj medovníčky a ďalších 5 druhov pečiva. Musím priznať, že  syn zvládol všetko na výbornú. A to je vyučený stolár 😊




Suroviny: 600 g hladkej múky, 140 g práškového cukru, 3 PL medu, 150 g Hery, 2 vajcia, 2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 700 ml mlieka, 3 PL kopcovité Gustinu (kukuričný škrob), 250 g masla, 1 vanilínový cukor, 230 g práškového cukru (alebo podľa chuti).

Postup: Do preosiatej múky zamiešať preosiaty cukor a sódu bikarbónu. Pridať nakrájanú Heru, med, vajíčka a spracovať na cesto. 
Ak by bolo treba, pridať trochu mlieka. Vznikne mäkké cesto, ktoré sa dá dobre rozvaľkať.
Cesto rozdeliť na 3 časti, každú rozvaľkať na veľkosť plechu. Opak plechov potrieť tukom a vysypať múkou. Cestá je dobre popichať vidličkou.  Piecť pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. Ešte teplé pláty stiahnuť z plechu.

Krém: V troche mlieka rozmiešať kukuričný škrob. Zvyšok mlieka dať variť s vanilínovým cukrom a potom do vriaceho priliať odobraté mlieko. Uvariť kašu a za občasného premiešania nechať vychladnúť - nie do studena, stačí aby tepolota bola asi taká ako teplota masla.
Maslo s cukrom vyšľahať a po častiach primiešavať kašu.

Upečené a vychladnuté pláty spájať krémom. Pod krém na jeden plát sa môže natrieť ríbezľový alebo malinový lekvár, prípadne podľa chuti. Hotové rezy dať stuhnúť a potom poliať čokoládovou polevou.

Naše medové rezy sú s kakaovou polevou.
Poleva: Nad parou rozpustiť 100 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 2 KL kukuričného škrobu, 1 PL mlieka (ak treba aj viac). Potom odstaviť a primiešať 100-120 g masla. 




utorok 23. decembra 2014



Všetkým Vám, ktorí ste aj tento rok navštívili môj blog, našli ste inšpiráciu alebo iba tak  nakukli srdečne ďakujem
Eva






streda 5. novembra 2014

Dvojfarebná kysnutá bábovka

No čo už napísať k tejto bábovke...kto má rád bábovky a všetko z  kysnutého  cesta, tak nech vyskúša aj takúto bábovku.






Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 0,25 l mlieka (nepoužila som ani polovicu), 4 žĺtky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 g masla, 2 PL kakaa, štipka soli, tuk  a múk na vymastenie a vysypanie formy.

Postup: Z droždia, trochy múky, cukru a vlažného mlieka som urobila kvások. Do misky som dala maslo, pridala som cukor a vanilínový cukor. Vymiešala som a pridala som žĺtky. Miešala som vareškou kým sa všetky suroviny nespojili a nenapenili. Potom som pridala múku, kvások a podľa potreby mlieko. Vypracovala som hladké cesto. Rozdelila som ho na dve časti, do jednej som pridala kakao rozmiešané v troche teplej vody s cukrom, dobre som ho do cesta zapracovala. Obe cestá som dala vykysnúť. Potom som každé cesto sformovala do valca,  spolu som ich splietla a vložila do formy. (Môže sa postupovať aj tak, že každé cesto sa rozvaľká, obidve sa na seba položia a stočia)

Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút a potom som teplotu znížila na 160 stupňov a dopekala asi 45 minút. Po miernom vychladnutí som vyklopila bábovku z formy a posypala práškovým cukrom.