piatok 22. mája 2015

Medovník

Rýchly, mäkký a hneď zjedený...😊



Suroviny: 400 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 6-7 PL tekutého medu, 500 ml mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 3 PL slivkového lekváru, 2 PL kakaa, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 KL sódy bikarbóny, 1 KL škorice, hrozienka, nasekané orechy.

Postup: Do misky si preosejem múku a cukor, pridám kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a kakao V mlieku rozšľahám vajíčka a lekvár. Prilievam k múčnej zmesy spolu s olejom. Chvíľu prešľahám ponorným mixérom, kým sa všetko spojí. Potom vareškou zamiešam nasekané orechy a hrozienka. 
Plech na pečenie vytriem tukom a vysypem hrubou múkou. Vylejem cesto a pečiem v rúre pri 175 stupňoch 20 minút, potom teplotu znížim na 170 a ešte dopekám. 

Upečený a vychladnutý medovník  posypem práškovým cukrom a pofŕkam čokoládou. 
Môže sa potrieť aj lekvárom, poliať čokoládovou polevou a  posypať kokosom, orechami. 


Šalátová polievka

Nikdy by som si nebola pomyslela, že raz budem túto polievku mať aj rada :)😐 Ako dieťa som ju priam nenávidela a bola to jediná polievka, ktorú som zo všetkých čo sme doma varili nejedla. Až ako dospelá a začínajúca gazdinká som sa raz ani neviem prečo rozhodla, že skúsim uvariť túto "zatracovanú" polievku. Videla som ju totiž v nejakom časopise a na obrázku vyzerala veľmi jedlo 😊 nejako ináč ako tá naša... Vyskúšala som a čuduj sa svete, polievka mi tak zachutila, že ju už pár rokov varím, samozrejme to nepreháňam,  len raz maximálne dvakrát v lete, keď mám doma čerstvý šalát zo záhrady.

Suroviny: čerstvý šalát, olej, hladká múka, slaninka, 1 l mlieka, (ak varím polievky viac tak prilejem aj trochu vody), kyslá smotana, soľ, cukor, ocot, kôpor.

Postup: Na oleji spením nakrájanú slaninku, poprášim ju hladkou múkou a chvíľu opražím do bledohneda. Potom zalejem mliekom, posolím a pridám viazaničku kôpru.  Chvíľu, 5-10 minút nechám povariť. Medzitým si šalát rozoberiem na lístky, umyjem a nakrájam na prúžky. Polievku zahustím kyslou smotanou do ktorej primiešam hladkú múku. Zase povarím asi 5 minút.
Ešte polievku dosolím, ocukrím, pridám trošku octu a nakoniec nakrájaný kôpor a šalát. Už nevarím. Polievku odstavím. 

Poznámka: Niekde som čítala, že je dobre pridať k smotane aj štipku sódy bikarbóny a trochu odobratej polievky aby sa nezrazila... Robím to pri varení kyslých polievok, niekedy to vyjde a niekedy až tak 100% nie :) 


S chuťou do nej 😉


nedeľa 17. mája 2015

Jednoduchý tvarohový koláč

Klasika, ktorú pozná každý a ktorá nesklame. Cesto je univerzálne, dá sa použiť aj s inou plnkou -  makovou, orechovou alebo kombinovať tvaroh s ovocím. Ja pečiem podľa tohto odskúšaného starého receptu už veľa rokov. Aj keď rada skúšam iné recepty, stále sa najradšej vraciam k tomuto receptu. 😊


Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 150 g práškového cukru, 250 g Hery, 1 prášok do pečiva, štipka soli, kôra z citróna, 3 žĺtky.

Náplň: 750 g krémového nie hrudkového tvarohu, 180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 žĺtky, 3 PL polohrubej múky, sneh zo 6 bielkov (3 bielky z cesta).

Postup: Z preosiatej múky, prášku do pečiva, soli, citrónovej kôry (citrón dobre vydrhnúť pod teplou vodou), cukru a žĺtkov vypracujem cesto. Ak sa suroviny ťažko spájajú, pridám trochu - 1 PL vody. Vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky aspoň na 1 hodinu. Môže byť aj dlhšie. 

Urobím si náplň: Vyšľahám bielky s troškou soli na sneh. Zmiešam tvaroh, vanilínový cukor, práškový cukor, múku a žĺtky. Primiešam sneh. Niekedy pridám aj hrozienka, citrónovú kôru alebo škoricu.

Cesto rozdelím na dve časti. Prvú časť rozvaľkám a prenesiem na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. Natriem plnku a prikryjem druhou časťou rozvaľkaného cesta. 
Popichám vidličkou a pečiem pri teplote 175 stupňov 40 minút, potom ešte dopekám ak treba.

Hotový upečený a vychladnutý koláč posypem práškovým cukrom.