pondelok 28. septembra 2015

Kysnuté tvarohové rezy so slivkami

Zamračený a upršaný víkend priam lákal k pečeniu. K teplému ovocnému čaju dobre padlo zahryznúť do niečoho kysnutého...

Suroviny na cesto: 450 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 42 g droždia, 2 vajcia, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 80 g rozpusteného masla, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu.

Plnka:  500 g tvarohu, 2 vajcia, 3 PL krupice, 130 g kryštálového cukru,  1 KL mletej škorice, 1/2 KL prášku do pečiva, ovocie čerstvé alebo zavárané, na posypanie 80 g kokosu.

Postup: Z vlažného mlieka (100 ml), lyžičky cukru a droždia som pripravila kvások. Múku som v miske zmiešala s  cukrom, soľou a pridala som vykysnutý kvások,. V zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčka, priliala som k múke spolu s rozpusteným vlažným maslom. Spracovala som na hladhé nelepivé cesto. 
(Ak treba pridať mlieka viac). Cesto som prikryla a nechala vykysnúť. Počas kysnutia som ho ešte raz premiesila.
Kým cesto kyslo, pripravila som plnku. 
Vymiešala som maslo s cukrom do peny, za stáleho šľahania som pridala vajíčka, tvaroh, krupicu, škoricu a prášok do pečiva.   
Vykysnuté cesto som rozvaľkala a preniesla do hlbokého plechu (32x38 cm), ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Navrch cesta som rozotrela plnku, poukladala som slivky (použila som zavárané) a posypala kokosom. Piekla som pri teplote 190 stupňov 35 minút.



pondelok 21. septembra 2015

Falošná krémeška

...takto sme ju volali doma a pod týmto  názvom mám  recept už viac ako 30 rokov zapísaný v zošite. Viem však, že existuje  určite viac názvov od Nepravej krémešky, Salajkových rezov, dokonca som v jednej knižke tento výborný zákusok našla aj pod názvom Ľadové rezy. Nech je už názov správny ten alebo ten, stále sa nič nemení na tom, že sa oplatí recept vyskúšať  a zákusok ochutnať. 



Suroviny: 450 g hladkej múky, 100 g rastlinného tuku (Hera), 120 g práškového cukru, 2 vajcia, 15 g Salajky - jelenia soľ, 150 ml mlieka.
Pre tých, ktorí nevedia čo je to Salajka - jelenia soľ, je to vlastne kypriaci prášok, ktorý sa používa pre špeciálne druhy pečiva. Do cesta sa nemusí pridávať tuk alebo stačí len malé množstvo tuku. 

Krém: 800 ml mlieka, 80 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 250 g práškového cukru, 300 g masla.

Postup: Salajku rozpustiť v mlieku. Zmiešať múku s cukrom, pridať nakrájaný tuk, vajíčka, Salajku a spracovať cesto.  Cesto je mäkké a vláčne. Vypracované cesto rozvážiť na tri časti, zabaliť do potravinovej fólie  a odložiť do chladničky na 1 hodinu. Potom každú časť cesta rozvaľkať na plát. 
(Ja som rozvaľkala na veľkosť 38x32 cm). Piecť na opaku plechu na papieri na pečenie pri teplote 185 stupňov 8-9 minút. 

Krém: Väčšiu časť mlieka dať variť s vanilkovým cukrom. Vo zvyšku mlieka rozmiešať múku a potom prilievať k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvariť hustý krém. Nechať vychladnúť. Sem-tam premiešať. Vymiešať maslo s práškovým cukrom a postupne prišľahať vychladnutú kašu. Nakoniec sa môže krém dochutiť rumom.

Krémom plniť pláty. Zaťažiť a dať do chladu stuhnúť do druhého dňa. Potom posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.





Zemiakovo-cuketový pekáč

Poslednú cuketu som pripravila tak, aby si pochutili aj tí, ktorým v dietnejšom jedle chýba aspoň vôňa klobásky alebo slaninky, použila som oboje. 😊

Suroviny:  Zemiaky, cuketa, klobáska, slaninka, soľ, rasca, cesnak, cibuľa, grilovacie korenie na zeleninu, sojová omáčka,  tvrdý syr.

Postup:  Cuketu som nakrájala na kolieska a väčšie kusy na štvrťky, dala som ju do misky, posolila, posypala grilovacím korením na zeleninu, pokvapkala sojovou omáčkou, premiešala som a nechala postáť. Medzitým som očistila zemiaky, nakrájala na osminky. V miske som ich zmiešala so soľou, rascou, pretlačenými strúčikmi cesnaku a  nakrájanou cibuľou. Zemiaky som navrstvila na vymastený plech a uložila som medzi ne na kolieska nakrájanu klobásku a na prúžky nakrájanú slaninu. Prikryla som alobalom a vložila do rúry zohriatej na 220 stupňov. Keď boli zemiaky už mäkké, premiešala som ich a rozložila som na ne  cuketu. Piekla som odokryté do zlatova, nakoniec som nastrúhala syr a ešte zapiekla. 

Dobrú chuť!