utorok 12. júla 2016

Aj takéto kvietky majú v mojich záhonoch miesto....

Cínie pestujem už niekoľko rokov. Teší ma ich vzhľad, farebnosť a dĺžka  kvitnutia.  Tento rok ma prekvapila jedna, ktorá zakvitla na žlto, je krásna. 








Po  čase som sa vrátila aj k aksamietniciam. Mám ich rada pre ich pestrosť a nenáročné pestovanie, vydržia aj dlhšie obdobie bez vody. Líšia sa nielen farbou ale aj tvarom kvetov a výškou rastu. Kvitnú celé leto a je to letnička vhodná ako na záhon tak aj do kvetináčov. 






Verbena kvitne bohato ale potrebuje dosť časté polievanie a hnojenie. Má rada slnečné miesto ale hlavne nezabúdať na tú vlahu lebo hneď je zvädnutá. Aspoň moja skúsenosť je taká.





Georgíny (dálie - Dahlie) si predpestujem  zo semiačka. Túto, som kúpila ako  hľúzy. Zasadila som ich na jar  do kvetináča a už takto krásne kvitnú.




 Zopár záberov na klinčeky v skalke....







Nakoniec ešte moja tohoročná pýcha, múškáty. Tak bohato zakvitli, že mám až obavu z toho čo bude keď kvety zvädnú a budem ich musieť oblámať... neviem či ešte zakvitnú....už nebudú mať asi silu.





 Všetkým Vám želám krásne zakvitnuté letné dni!

pondelok 4. júla 2016

Nesklamali ani toto leto...

Dnes ráno som vyšla do záhradky potešiť sa krásou a vôňou šípových ruží. Je čas ich najbohatšieho a najkrajšieho kvitnutia. Skôr ako začnú odkvitať,  zvečnila som si ich krásu..

Potešte sa aj vy ich pôvabom.  



















nedeľa 3. júla 2016

Záhradná polievka

Tejto polievke som dala názov sama 😉 A prečo záhradná? Lebo všetky použité suroviny sú z našej záhrady, vlastne až na zemiaky, tie ešte nemáme také veľké aby sa dali vykopať. Polievočka by sa mohla kľudne volať aj hrášková, pretože základ tvorí zelený hrášok ale je to jedno ako sa volá, hlavne že je veľmi chutná. Pripraviť sa dá aj v zime,  ale u nás sa spája hlavne s letom a varím ju preto v lete. Mám z toho veľkú radosť, keď môžem večer vojisť do záhrady a všetkú zeleninku do poliekvy  natrhať čerstvú...




Suroviny: zelený hrášok, mrkvička, petržlen, zemiaky, kaleráb, cibuľka, olej, červená paprika, zeleninový bujón (1 kocka), soľ, trochu kari korenia, viazanička zelenej petržlenovej a zelerovej vňate s ligurčekom, nasekaná petržlenová vňať a čerstvé bylinky saturejka, tymián a oregano alebo majoránka.

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujem na oleji, pridám nakrjájanú zeleninu: mrkvu, petržlen a kaleráb. Chvíľu popražím. Zeleninu posolím a zaprášim červenou paprikou, zalejem hneď vodou aby paprika nezhorela a nechám rozvariť. Do vriaceho pridám hrášok a nakrájané zemiaky, dolejem vodu, vložím viazaničku vňate a prikryté varím. Počas varenia pridám bujón, kari korenie, podľa chuti aj podravku alebo vegetu. Pred koncom varenia, do polievky zavarím halušky. Povarím ich v polievke 4-6 minút a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky a petržlenovú vňaťku. Už nevarím. 

Krupicové halušky: 1 vajíčko, 50 g nastrúhaného syra, krupica podľa potreby na zahustenie, nasekaná petržlenová vňaťka.
Halušky pripravím tak, že zmiešam vajíčko so syrom, pridávam krupicu kým nie je cesto hustejšie, aby sa dali z neho robiť halušky, primiešam aj čerstvú petržlenovú vňaťku a soľ. Z cesta odkrajujem kúsky a hádžem ich do variacej sa polievky. Chvíľu povarím.  

Nech Vám chutí!