nedeľa 12. marca 2017

Francúzske jablkové rezy

Krehké tenučké cesto s bohatou jablkovou plnkou a mandľovou posýpkou dávajú koláču výbornú chuť.



Suroviny: 250 g hladkej múky, 125 g masla (alebo Hery), 1 vajce, štipka soli, 60 g práškového cukru, 3-4 jabĺčka (podľa veľkosti), škorica, vanilínový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, hrozienka, mandľové lupienky, plátky masla.

Postup: Z múky, masla, vajca, práškového cukru a štipky soli som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladničky. (Ja som z neho robila až na druhý deň ale to nie je podmienka aby tak dlho odpočívalo, stačí aspoň 30 minút).

Cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy vytretej maslom a vysypanej múkou, popichala som ho vidličkou. Pri teplote 190 stupňov som cesto predpiekla asi 12 minút. 


Jabĺčka som očistila a nakrájala na mesiačiky. Uložila som ich na predpečené cesto, posypala vanilínovým a kryštálovým cukrom, škoricou, hrozienkami a obložila som plátkami masla. 
Vrch som posypala mandľovými lupienkami.  
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 35-38 minút.


štvrtok 9. marca 2017

Šatôčky s čokoládou

Pochmúrny, upršaný deň ma podozrivo pokúšal aby som niečo upiekla. Akoby nebolo dosť, že budem zajtra piecť na sobotňajšiu rodinnú oslavu. 😏 Rozmrazila som lístkové cesto a už som len rozmýšľala čo z neho urobím. Tvaroh som doma nemala, takže závin neprichádzal do úvahy, mak bolo treba  zomlieť a to sa mi veľmi nechcelo. Ostávali už len lekvár, jabĺčka a čokoláda. Zvíťazila čokoláda, bolo rozhodnuté...





Šatôčky som robila z mrazeného lístkového  cesta. Nechala som ho pri izbovej teplote rozmraziť, potom som ho rozvaľkala, nakrájala na menšie  štvorce. Na každý som položila kúsok mliečnej čokolády - polovicu z kocky, cesto som preložila do šatôčky, kraje dobre popritláčala vidličkou a celé som potrela rozšľahaným vajíčkom. Plech som vyložila papierom na pečenie, uložila som šatôčky a piekla pri teplote 200 stupňov.  




Viem že to nie je nič svetoborné, veď takáto jednoduchá príprava - nič nové pod slnkom, 😊ale šatôčky s čokoládou boli aj tak veľmi dobré.


Karfiolové karbonátky

Dnešný obed u nás  ľahší zeleninový. Kúpila som pekný karfiol a nechcela som urobiť len klasický vyprážaný alebo zapekaný, tak som vyskúšala nový recept. Vlastne sú to skombinované dva recepty. Výsledok ma milo prekvapil. Karbonátky boli mäkké a chuť karfiolu vylepšil nastrúhaný syr. Recept stojí za vyskúšanie.




Suroviny: stredne veľký karfiol, (alebo   akýkoľvek veľký karfiol podľa toho pre aké množstvo stravníkov sa budú karbonátky pripravovať), 2 biele žemle alebo 2-3 rožky, mlieko, 100-150 g tvrdého syra (tiež podľa chuti obyčajný alebo údený), 2 vajcia, cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, vegeta, mletá rasca, strúhanka, olej.

Postup: Karfiol som  predvarila a potom vychladnutý vidličkou roztlačila na kašu. Žemle som namočila v mlieku, vyžmýkala a pridala som ku karfiolu, postupne aj ostatné suroviny: nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, soľ, vegetu, trochu mletej rasce (nemusí byť), nastrúhaný syr. Všetko som dobre zmiešala a keďže bola hmota dosť riedka, zahusťovala som strúhankou. Potom som už len tvarovala placky, obalovala v strúhanke a vyprážala v oleji. 

Dobrú chuť!