streda 10. mája 2017

Čalamáda kapustovo-cviklová

Zdravá a chuťovo tiež dobrá. A hlavne, dá sa urobiť kedykoľvek. 

Suroviny: 3 kg bielej kapusty, 2 kg uvarenej cvikle, 1 kg cibule 1,5 l vody, 300 ml octu, 300 g cukru, 1 balenie mletej rasce, čierne mleté korenie, soľ.

Postup: Kapustu som nakrájala na rezančeky, tiež uvarenú a očistenú cviklu, cibuľu som nakrájala na mesiačiky. Spolu som všetko zmiešala. Do vody som naliala ocot, pridala cukor, soľ, rascu a korenie a povarila som, kým sa cukor nerozpustil.  
(Koreniny, soľ a ocot sa môžu upraviť podľa chuti, kto má ako rád, sladšie alebo kyslejšie, aj rasce nemusí byť toľko).
Horúcim nálevom som zaliala zeleninu. Nechala som prikryté v chlade postáť 24 hodín. Potom som čalamádu dala do zaváraninových pohárov a pri 80 stupňoch som sterilizovala 20 minút.





  

streda 3. mája 2017

Torta tropica (ananásovo-mandarinková)

Upiecť tortu je vždy tak trochu výzva. Majsterky v pečení nádherných tort si prídu určite na svoje, veď sú to väčšinou hotové umelecké diela. Mňa sa to však netýka 😊 Ja pečiem torty obyčajné ako ja hovorím: "na zjedenie" nie na obdivovanie.  
Aj táto moja torta je preto jednoduchá no  našťastie to nikomu nevadilo a dala sa zjesť aj keď nebola vyčačkaná 😃




Suroviny: 3 vajíčka, 3 PL studenej vody, 120 g práškového cukru, citrónová šťava (1 KL), 70 g polohrubej múky, 40 g zemiakového škrobu, 1 KL prášku do pečiva, 3 PL oleja.

Krém I.: 350 ml mlieka, 1 balíček kokosového pudingového prášku, 3-4 PL kryštálového cukru, 100 g masla.

Krém II.: 250 g jemného tvarohu, 2-3 PL bieleno smotanového jogurtu, 150 g masla, 1 vanilínový cukor, 120 g práškového cukru.

Okrem toho: konzerva ananásu a mandariniek, 2 KL kopcovité jemnej potravinárskej želatiny, 700 ml šťavy z kompótov (doliať do potrebného množstva vodou), 1 Zlatý klas. 2 PL kryštálového cukru, okrúhle piškóty, sirup alebo šťava z kompótu.

Postup: Najskôr som rozšľahala bielky so štipkou soli do bielej peny. Prišľahávala som po lyžiciach vodu. Postupne som prisypala práškový cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Po jednom som na nižších obrátkach prišľahala žĺtky a citrónovú šťavu. 
Zmiešala som múku so zemiakovým škrobom a práškom do pečiva. Už len zľahka vareškou som múčnu zmes a olej primiešala do vyšľahanej hmoty. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm, tú som vyložila papierom na pečenie - dno a ešte som jemne potrela dno aj boky olejom. 
Tortový korpus som piekla pri teplote 175 stupňov. Nechala som vychladnúť.

Krémy: Do mlieka som zamiešala pudingový prášok a cukor. Uvarila som puding. Ešte do teplého (nie hneď do horúceho) som primiešala maslo. (Na zvýraznenie chuti som zamiešala aj 1 PL mletého kokosu, ale to nemusí byť).
Druhý krém som pripravila tak, že som vymiešala maslo s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom, stačí aj ručne vareškou a primiešala som tvaroh. (Pridala som ešte trochu cukru, lebo bol tvaroh kyslejší :))
Zo 700 ml šťavy, ktorú som si pripravila z kompótových štiav a vody,  som odobrala 50 ml a zamiešala som do nej želatinu.  Pripravila som ju podľa návodu na obale. Nakoniec som želatinu primiešala k tvarohu. Časť ananásu som nakrájala na malé kusky a pridala som ho k tvarohovému krému.

Kým som krémy pripravila, korpus mi vychladol a tak som sa mohla pustiť do dokončenia.

Vložila som korpus do formy, pokvapkala som ho sirupom (šťavou), natrela som kokosový krém. Na krém som uložila piškóty, natrela som tvarohový krém, uložila som ananás a mandarinky a tortu som dala na chvíľu stuhnúť do chladničky. 
Zo 650 ml šťavy, 2 PL kryštálového cukru a 1 Zlatého klasu som uvarila želé. Tým som poliala ovocie na torte. Vrch torty som posypala kokosom.




Šunkové zemiaky

Jedlo z jedného hrnca alebo pekáča je dosť obľúbené. Nielenže sa dá pripraviť rýchlo ale sa dajú pri ňom využiť rôzne potraviny a suroviny častokrát ako sa hovorí: "čo dom dal". Tak som aj ja ešte tesne po Veľkej noci zobrala zvyšok uvareného údeného mäsa, zemiaky a ostatné dochucovadlá a pripravila som rodine takéto zemiaky.




Suroviny: Zemiaky, údené mäso, cibuľa, kyslá smotana, vajíčka, soľ, korenie, tvrdý syr, pažítka.

Postup: Zemiaky som očistila, nakrájala na štvrťky a klasicky so soľou a celou rascou som ich uvarila. Pozor aby sa nerozvarili. Kým sa varili zemiaky, nakrájala som si údené mäso na kocky, očistila som cibuľu, nakrájala a na oleji som ju orestovala. K cibule som pridala mäso a chvíľu som opekala. Netreba to dlho robiť, lebo mäso je uvarené a ešte sa bude aj piecť. 
Pekáč som vytrela olejom, rozložila som uvarené trochu vychladnuté zemiaky, mäso, posolila som, okorenila, zaliala som kyslou smotanou zmiešanou so 4 vajíčkami. Vrch som posypala nasekanou pažítkou.  Piekla som pri 200 stupňoch asi 20 minút, potom som nastrúhala syr a ešte som zapekala asi 10 minút.

A už Vám len želám dobrú chuť!