utorok 27. februára 2018

Jemný tvarohový koláč s malinami

Vynikajúca maslová chuť cesta a tvarohová plnka. Podobný koláč tomuto Aj teraz som  použila mrazené ovocie z vlastnej úrody. Maliny boli zamrazené ako dreň ale vôbec to nevadilo. 




Suroviny: 300 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 160 g masla, 1 vajce.

Plnka: 500 g jemného krémového tvarohu, 2 vanilínové cukry, 1 žĺtok, 160 g práškového cukru, 1 PL Zlatého klasu (prípadne vanilkového pudingu). 

Postup: Z múky, kypriaceho prášku, cukru, masla a vajca som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladu odpočívať. Po hodine som cesto rozbalila a nechala pri izbovej teplote trochu zmäknúť. 
Mala som ho v chladničke tak bolo dosť tuhé.
Cesto som rozdelila na dve časti. 
Formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. 
Jednu časť cesta som rozvaľkala a vložila do formy. Natrela som tvarohový krém a rozložila som malinovú dreň a černice. 
Keďže ovocie bolo zamrazené bez cukru, vrch som posypala cukrom. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a prikryla vrch koláča. Trochu som pritlačila a nahusto popichala.
Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov 35 minút, potom som ešte dopekala pri teplote 175 stupňov asi 20 minút. Vrch som prikryla papierom na pečenie už bol dosť upečený, potrebovala som dopiecť spodok koláča. Používam sklenenú formu, tak vidím koláč aj od spodku ako je upečený 😊.

Plnka: Zmiešala som tvaroh s cukrami, Zlatým klasom a žĺtkom. 

Nech Vám chutí!


piatok 23. februára 2018

Už to začalo...

áno....prví poslovia jari ukazujú svoju silu. Až mi je ich ľúto. Snežienky už vykukli von, najskôr ich prikryla  snehová perina a čo bude ďalej?  Predpovede počasia sľubujú poriadne mrazy... Prežijú? 



Sýta kapustová polievka

Kapusta je nielen zdravá ale aj dobrá. Môže byť čerstvá ako šalát, dusená k mäsu,  kyslá zjesť len tak alebo z nej niečo pripraviť. 
Uvarila som teda polievku z kyslej kapusty ale nie len takú obyčajnú, ale poriadne hustú a sýtu. 



Suroviny: 300 g bravčového pleca, 1 údená klobása, údené rebierka, zemiaky, 1 kg kyslej kapusty, masť alebo olej, červená mletá paprika, cibuľa, cesnak, bobkový list, celé čierne a nové korenie,  soľ, kyslá smotana, sladká smotana,  2 PL hladkej múky.

Postup: Deň vopred som si nakrájala mäso na kocky a naložila som ho do zmesi oleja, cesnaku, papriky a soli. (mäso sa môže použiť aj bez naloženia, ja som to robila kvôli lepšej chuti mäsa).

Údené mäso som dala variť do hrnca s vodou. Keď bolo mäso mäkké, vybrala som ho  a vývar som použila na uvarenie polievky. 

Na masti som orestovala nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som trochu červenej papriky a naložené mäso. Podliala som vodou a za občasného miešania a podlievania som mäso  do polomäkka dusila. 

K bravčovému mäsu som pridala kyslú kapustu, celú klobásu a zaliala som vývarom z údeného mäsa. Chvíľu som povarila a pridala som aj očistené a na kúsky nakrájané zemiaky, bobkový list, korenie. Vybrala som uvarenú klobásu.
Všetko som varila  kým neboli zemiaky a kapusta mäkké. 

Zmiešala som kyslú a sladkú smotanu, rozmiešala som v nich múku a polievku som  zahustila. Podľa potreby som zriedila vodou.

Do hotovej polievky som pridala nakrájanú klobásu a údené mäso.